Trzoda chlewna – chów
Wielu z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, ale należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest koniecznie do hodowli, które choroby mogą wystąpić i jak postępować wtedy, jak karmić, czym karmić i wiele innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach wymaga od hodowcy zaangażowania gigantycznych środków finansowych natomiast również dużej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Nieodpowiednie warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie bardzo starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą bardzo ważną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, które dostoją o hodowcy w paszy z koryta. Świnie winny mieć dietę zawarta w odpowiedni poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, elementów mineralnych czy energii. Znaczące w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niesłychanie istotne są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki stosownym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą bardzo ważną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, które dostoją o hodowcy w paszy z koryta. Świnie winny mieć dietę zawarta w odpowiedni poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, elementów mineralnych czy energii. Znaczące w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niesłychanie istotne są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki stosownym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.